Porady dietetyka

Muffinki warzywne

MUFFINKI WARZYWNE

Muffinki warzywne – szybki i smaczny sposób na małą przekąskę.

Składniki

• 400g mąki pszennej
• 100 g stopionej margaryny
• 1 mała papryka
• 1 mała cukinia
• 1 pomidor
• 150 g sera żółtego
• 250 ml mleka
• 2 jajka
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki

Etapy przygotowania
Paprykę należy umyć, wyjąć gniazdo nasienne, sparzyć i pokroić na małe kawałki. Z cukini i pomidora wydrążyć miąższ, pokroić na małe kawałki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki. Wszystko połączyć metalową łyżką, wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników.  Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem, każdy dołek napełnić ciastem do 3/4 głębokości. Piec przez 20 minut w temp. 200stopni ( lub do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).




Jabłka
JESIENNY PRZYSMAK

Jabłka to nie tyko zdrowe owoce, ale również naturalne lekarstwa. Ich regularne i częste spożywanie przekłada się między innymi na mniejsze ryzyko chorób nowotworowych, niższy poziom cholesterolu we krwi, lepsze zdrowie układu krążenia i serca oraz lepszą pamięć. Ponadto jabłka wskazane są w walce z zaparciami i biegunkami oraz działają odkwaszająco. Jesień to szczególny czas dla tych owoców, ponieważ wtedy pojawia się najwięcej odmian i są one najsmaczniejsze.

Przepis na przekąskę z jabłek

Składniki:  
jabłka

Przygotowanie:

Jabłka obrać cieniutko ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć je na papierze pergaminowym w suchym miejscu (nawet grzejniku)  lub suszarce do owoców i suszyć aż plasterki  zrobią się miękkie i pofalowane.Takie chipsy jabłkowe będą świetną alternatywą dla niezdrowych słonych przekąsek.




kleik ryżowy
KLEIK RYŻOWY – DOMOWY LEK NA BIEGUNKĘ

Przyrządzenie kleiku ryżowego nie jest skomplikowane, a co najważniejsze składniki do jego przygotowania znajdują się w niemal każdej kuchni.Do przygotowania kleiku potrzeba:
  • 2-3 szt marchew
  • 25g ryż
  • 1 szkl wody
  • szczypta soli
Marchew kroimy, a następnie gotujemy, dodajemy dobrze wypłukany ryż.Po ok 40 minutach, gdy ryż całkiem zmięknie i zrobi się kleisty ściągamy go z pieca i przyprawiamy szczyptą soli.Dla mniejszych dzieci mieszankę można dodatkowo zblendować lub przetrzeć przez sitko.Zarówno ryż jak i gotowana marchew doskonale pomagają podczas uporyczywej biegunki.




sok z buraka
SOK Z BURACZKA

Buraki to warzywo, które można wprowadzić do diety dziecka już od 5 miesiąca życia. Jest lekkostrawne, a dodatkowo dzieciaki uwielbiają go za jego fantastyczny, słodki smak.Picie surowego soku jest wskazane dla wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Buraki pomagają też bardzo przy leczeniu anginy, grypy i wszelkich przeziębień. To co jest jednak najważniejszym atutem buraków to jego silne właściwości krwiotwórcze. Te właściwości buraki zawdzięczają dużej ilości kwasu foliowego.
Buraczki więc zalecane są dzieciom, u których jest anemia lub wysokie ryzyko jej wystąpienia. Bardzo łatwo przygotować sok z buraczków w domu. Można dowolnie zmieniać jego smak, ponieważ burak łatwo komponuje się z marchewką, jabłkiem czy ogórkiem.

Przepis na sok z buraczka:

Składniki:

- 3 buraki
- 10 marchwi
- 3 jabłka


Sposób przygotowania:

Umyj dobrze warzywa i owoce, pokrój na mniejsze kawałki i wyciśnij w sokowirówce. Sok najlepiej spożyć od razu po wyciśnięciu. Na zdrowie!




wafelki domowe
PRZEPIS NA DOMOWE WAFLE KAKAOWE


Wszystkie dzieci kochają wafelki. Te ze sklepu są owszem smaczne, ale zawierają mnóstw sztucznych polepszaczy. A po co? Każda mama z Powodzeniem może przygotować pyszne wafle w domu.

SKŁADNIKI:

- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka andrutów

WYKONANIE:

1. Mleko zagotować, dodać masło i gotować na małym ogniu, aż do rozpuszczenia.
2. Dodać kaszkę, cukier, cukier waniliowy i kakao.
3. Dokładnie wymieszać.
4. Masę wylać na jeden listek andruta, przykryć następnym i tak do wykończenia masy.
5. Po wystygnięciu można pokroić na mniejsze wafelki.

Możemy dowolnie układać liczbę warstw. Dla urozmaicenia jedną można posmarować konfiturą. Zamiast andrutów wspaniale sprawdzą się również herbatniki. Dzieciom frajdę sprawi również możliwość samodzielnego udekorowania wafelków.


,Lemoniada

JAK ZROBIĆ ZDROWĄ LEMONIADĘ …

Smaczna, zdrowa i orzeźwiająca lemoniada z powodzeniem zastąpi wszystkie słodzone i sztucznie barwione napoje. Nie tylko ugasi pragnienie, ale także uzupełni w organizmie witaminę C.

Składniki:
- niegazowana woda mineralna,
- cytryny, pomarańcze, limonki lub ogórek świeży,
- cukier lub miód,
- listki mięty lub melisy,

Wykonanie:
1. Owoce dokładnie myjemy i kroimy w plastry lub wyciskamy z nich sok (ogórek lepiej pokroić w plastry),
2. Zalewamy wodą, dodajemy odrobinę cukru i odstawiamy na kilka minut. Zdrowiej będzie dodać miód, jednak pamiętajmy, żeby najpierw rozcieńczyć do w odrobinie ciepłej wody – łatwiej się wymiesza.
3. Na koniec dodajemy listek świeżej melisy lub mięty.



kisiel

JAK ZROBIĆ DOMOWY KISIEL …


Smaczny i co najważniejsze zdrowy kisiel owocowy lepszy niż ten z torebki, a zarazem łatwy i szybki w przygotowaniu.

Składniki:
- owoce w dowolnej ilości i konfiguracji np. truskawki, maliny, jabłka, gruszki,
- mąka ziemniaczana,
- cukier

Wykonanie:
Owoce myjemy, obieramy ze skórki i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, słodzimy i gotujemy kompot. Ze skrobi i wody robimy płynną zawiesinę. Gdy kompot będzie gotowy i wrzał wlewamy zawiesinę ze skrobi i szybko mieszamy aż całość zgęstnieje i skrobia nie będzie widoczna w kisielu. Gotowy kisiel można przelać do misek, salaterek. Śmietanę do dekoracji warto zastąpić łyżeczką jogurtu naturalnego.